Noteringar efter den första månaden
Follow on
En och en halv månad har jag bakom mig i det nya hemmet, så vilka observationer har jag samlat i detta skede? Åtminstone det, att både valet av plats och valet av hus lyckades på pricken. Som jag har nämnt nånstans tidigare, så har Fjärden en magi som lugnar sinnet. Många kvällar när jag har satt mig i soffan för att se på TV, så har jag inte ens satt på TV:n, utan jag har bara lämnat att se ut genom fönstret. På Fjärden händer det ju egentligen ingenting. Där syns fåglar, nån enstaka traktor och ibland harar och till och med en räv. Trots det så kan man betrakta Fjärden i timtal.
En annan observation är det, att blåser det, så då vet man om det på Fjärden. Senast när man stiger ut genom dörren, men också inomhus märks det av att vinden hörs i köksfläkten. Jag fick veta att man kan installera en sk. fjärilsplåt, så att vinden inte slipper in i fläkten. En sån tänker jag nog skaffa.
Jag är fortsättningsvis nöjd med mitt husval. Storleken och antal rum är precis lagom för en eller möjligen två personer (om de kommer bra överens 😊). Det finns nog sånt som jag själv skulle göra på annat sätt. Till exempel badrummet skulle jag planera annorlunda. Jag skulle också ta ett fönster dit, det skulle nog ha funnits som tillval. Också till hallen skulle jag ta ett tilläggsfönster. Jag gillar ljus.
Frånluftsvärmepumpen är i samband med badrummet, onödigt nära vardagsrummet och ett av sovrummen. Den skulle jag gärna flytta till ett helt separat tekniskt utrymme. Den har inte jättehögt ljud, men ibland märker man av det.
Våren är å ena sidan en härlig tid för att flytta, men å andra sidan är det den tiden så mycket som man skulle vilja göra också på gården. Hösten eller vintern kan på så sätt vara bättre, att då får man koncentrera sig på att få husets insida i skick under de första månaderna, och först efter det börja fixa utomhus.
Tillvaron har varit ganska bråd på många fronter efter flytten, så några stora inrednings- eller andra projekt har jag inte ännu hunnit förverkliga. Allt det roliga är alltså ännu framför. Jag väntar på semestern, när jag får dyka ner i en alldeles ny slags skapar-våg.
Möblering
Huset är ännu ganska halvmöblerat. Men ett föremål är jag speciellt nöjd med: köksbordet. Detta är det furubord som blev köpt till mitt barndomshem på 70-talet, som har varit vid min systers villa. Det var för stort för dem, och när hon erbjöd det till mig, kom jag bara ihåg ett gammalt, gulnat bord. Först när jag hade plöjt igenom hela internet i jakten på en lämplig modell, insåg jag att modellen faktiskt är exakt det som jag var ute efter. Så, via Börje Skatas Snickeritjänst på facelift, och bordet är som nytt. Jag är så himla nöjd! Tur man har en envis syster, släktfel kanske.
Pinn-stolarna köpte jag från en nätbutik, pricken över i!
Före Efter Godis på köpet 🙂 Pingvinmuggar till pingvinen
Bastun
Bastun var i övrigt klar, men ytbehandlingen ingick inte i leveransen. Jag tänkte att det fixar jag på ett par timmar nån kväll. Det tog fem kvällar 😊 Men slutresultatet är jag nöjd med. Sittunderlaget som syns på första bilden är en inflyttningsgåva från husleverantören, en trevlig gest.
Färgval
Husets färg måste man meddela redan i ansökan om bygglov. Då gjorde jag valet lite förhastat, och nu när jag såg färgen ”live” på färgaffären, var min första reaktion ”oj nej, den där vill jag inte ha”. Så jag gjorde en runda via några färgprover, och hur det nu kom sig så kom jag tillbaka till den första färgen, som jag meddelat i bygglovsansökan. Färgen heter Haikara. Det är annars intressant, hur samma färg kan se olika ut i olika ljus.
Att måla huset är följande steg i mitt husprojekt, men åtminstone så är färgen nu fastslagen.
Färger i skuggan Färger i solen
Fritz’ lada
Med tomten kom en gammal lada på köpet, och om den har jag många gånger tänkt att jag skulle ha kommit lättare undan om den inte funnits. Den var i så dåligt skick, så att bevara den var inte ett alternativ. Planen var, att den skulle ha varit bortriven redan innan grävarbetena för huset började, men den planen förverkligades inte. Några små delar gick till ”välgörande ändamål” redan på våren, men största delen låg i en ful hög bredvid huset ännu efter att jag flyttat in (och en del ligger nog där fortfarande). När jag började städa upp den, kom jag ändå på användning för materialet vartefter som jag fick loss det. Få se om det går med Fritz’ lada på samma sätt som med kråkan som bonden fångade i barnvisan ”Bonden och kråkan” (den anses först vara ett totalt onödigt byte, men sist och slutligen hittar man användning för varenda del av kråkan. Till exempel skinnet räckte till 18 par skor, och av näbben reste man en kyrkspira).
Fritz’ lada Stöd för indiankrasse Kant för grönsakslandet
Kissorna
Ett stort spänningmoment med flytten var katterna. Skulle de anpassa sig till ett nytt hem? De har båda bott hela sitt liv på landet, så de är vana att vara utomhus, och deras gamla hem är bara ett par kilomteter bort. På nätet läste jag att man bör hålla dem inomhus 1-2 veckor efter flytt, för att de ska bli hemmastadda. Jag tänkte att jag får vara glad om de (eller jag) står ut ett dygn. Det gick överraskande bra. Åtta dygn var de enbart inomhus, och undrade vad som pågick. Tyra var rädd för ljudet från köksfläkten (som vinden orsakade), och låg under täcket de första tre dagarna. Sen tog nyfikenheten överhand, och också hon började utforska huset. Toffe fick nog nån gång omkring femte dagen, och visade sitt missnöje med att använda andra ställen än sandlådan som toalett. Den åttonde dagen slapp de ut, och det var nog spännande att se om de skulle rymma. Det gjorde de inte! De har varit som hemma från första början. Jag är så lycklig över detta!
På väg till det nya hemmet. Tyra trivdes inte i buren. Var är vi? ”Jag kommer inte bort” Vad i all världen? Om det står WC på paketet, så då är det en toalett.
Solrosor eller gräsmatta?
Jag är inte så ivrig på att få en gräsmatta, så för att ge mig själv lite tilläggstid att fundera på den slutgiltiga lösningen, bestämde jag att så solrosor i sommar. Få se hur det går. Förhållandena är nog något helt annat än vad solrosor kräver (”genomsläpplig och näringsrik jord…”), men man kan ju alltid försöka. Och de har grott 🙂 Fortsättning följer.
Hmm… inte helt optimalt. För säkerhets skull
Odling
Framför området vid gavelterrassen beslöt jag att göra ett grönsaksland. Dit skaffade jag ”riktig” matjord. Jag kan berätta att kombinationen ryggskott och flytta jord med skottkärra inte är så bra 🙂
Kompisarna är lite lata